Sacherova torta
Originálny recept je síce prísne chráneným tajomstvom Sacherovej cukrárne, ale s nasledovným variantom á la Sacher si to môžete skúsiť aj sami. Najlepšie inak chutí s trochou nesladenej šľahačky – a viedenská melange urobí pôžitok dokonalým.
Suroviny na prípravu:
140 g masla (izbovej teploty)
110 g práškového cukru
1/2 vanilkového lusku (z neho vyškrabaná dužina)
6 vaječných žĺtkov
6 vaječných bielok
130 g čokolády na varenie
110 g kryštálového cukru
140 g hladkej múky
200 g marhuľového lekváru
maslo na vymastenie formy
múka (na vysypanie formy)
šľahačka (ako dekorácia)
Poleva:
200 g kryštálového cukru
125 ml vody
150 g čokolády
Postup:
V nádobe zmiešame na krém mäkké maslo s práškovým cukrom a vanilkovou dužinou. Postupne primiešavame žĺtky a všetko vyšľaháme na hustú penovú masu.
Čokoládu necháme roztopiť vo vodnom kúpeli a zamiešame. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh, prisypávame kryštálový cukor a šľaháme ďalej dovtedy, kým sneh nie je veľmi tuhý a lesklý. Sneh dáme na žĺtkovú masu, posypeme múkou a všetko opatrne zmiešame varechou. Otváraciu tortovú formu vyložíme papierom na pečenie a okraj formy vymastíme maslom a vysypeme múkou.
Naplníme masou, uhladíme a pečieme v rúre predhriatej na 170 °C 55-60 minút. Prvých 10-15 minút necháme dvierka rúry pootvorené na šírku jedného prsta, potom zavrieme. (Torta je vtedy správne prepečená, keď pri ľahkom tlaku prstom pociťujete slabý odpor.) Tortu s formou vyklopíme na kuchynskú mriežku a necháme vychladnúť asi 20 minút. Potom stiahneme papier, otočíme tortu a necháme úplne vychladnúť vo forme, aby sa vyrovnali nerovnosti na povrchu.
Vyberieme z formy a ostrým nožom prerežeme vodorovne napoly. Zľahka zohrejeme lekvár, vymiešame dohladka, potrieme ním obidve polovice torty a znovu spojíme. Dookola tiež potrieme lekvárom a necháme zaschnúť. Na polevu necháme povariť cukor s vodou asi 5-6 minúť, potom necháme vychladnúť. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a za stáleho miešania zmiešame s cukrovým roztokom, až kým nevznikne hustá hladká poleva.
Vlažnú polevu naraz, t. j. jedným rýchlym pohybom, vylejeme na tortu a všade vyhladíme čo najmenej pohybmi. Necháme schnúť niekoľko hodín, až kým poleva úplne nestuhne. Nakrájame porcie a servírujeme so šľahačkou.
Tip:
Na to, aby ste vyskúšali, či má poleva tú správnu konzistenciu, nechajte polevu stiecť po drevenej vareche. Mala by na nej ostať približne 4 milimetrová vrstva polevy. Ak je poleva príliš hustá, môžete ju zriediť zopár kvapkami cukrového roztoku (zvyšky cukru necháme ešte raz prevariť s malým množstvom horúcej vody). Dbajte na to, aby poleva nebola príliš horúca, inak po vysušení ostane matná a nebude sa lesknúť.
Pridaj komentár