Čokoládová torta
Čokoládová torta je pravdepodobne najobľúbenejší a najrozšírenejší koláč vôbec. Pripravuje sa vo všetkých častiach sveta a pri každej príležitosti. Lahodná čokoládová torta poteší každého milovníka sladkostí. Môžete ju pripraviť ako slávnostnú narodeninovú alebo svadobnú tortu, ale aj ako jednoduchý dezert k nedeľnej popoludňajšej káve.
Ingrediencie:
1 1/2 šálky hladkej múky
3/4 šálky nesladeného kakaového prášku
1 čajová lyžička prášku do pečiva
1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
1/2 čajovej lyžičky soli
1/2 šálky nesoleného masla izbovej teploty
1 šálka kryštálového cukru
2 veľké vajcia
1 čajová lyžička vanilkového extraktu
1/2 šálky plnotučného mlieka
8 kúskov horkej sladkej čokolády, rozpustenej
Šľahačka alebo poleva podľa vlastného výberu (nepovinné)
Postup:
Predhrejte rúru na 175 stupňov C. Vymastite a vysypte múkou okrúhlu tortovú formu.
V stredne veľkej miske zmiešajte múku, kakaový prášok, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
Vo veľkej miske vyšľahajte maslo a cukor, až kým nie sú svetlé a nadýchané.
Po jednom pridávajte vajcia a po každom pridaní dobre premiešajte. Vmiešajte vanilkový extrakt.
Postupne pridávajte suché prísady do maslovej zmesi striedavo s mliekom a miešajte, kým sa nespoja.
Vložte rozpustenú čokoládu.
Cesto nalejte do pripravenej formy a pečte 30 – 35 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu koláča nevyjde čisté.
Koláč nechajte 10 minút vychladnúť vo forme, potom ho vyberte z formy a preložte na mriežku, aby úplne vychladol.
Koláč podávajte so šľahačkou alebo polevou podľa vlastného výberu (ak chcete). Dobrú chuť!
Pridaj komentár