Mrkvová torta

Mrkvová torta

Mrkvový koláč je veľmi obľúbený moderný dezert. V posledných rokoch sa v receptoch na koláče teší veľkej obľube. Jeho obľúbenosť je spôsobená úžasne hladkou kôrkou. Vlhkosť sa dosiahne pridaním strúhanej mrkvy do cesta. Vďaka mrkve je koláč oveľa zdravšou alternatívou klasických sladkých koláčov. Nechceli by ste do slaných koláčov radšej pridať mrkvu a inú zeleninu? Aj to je možnosť, ale aj tak odporúčame vyskúšať mrkvový koláč.

Torta sa zvyčajne zdobí kontrastnou bielou polevou, ktorú zvýrazňuje svieža oranžová farba. Môžete ho ozdobiť citrónovou polevou alebo krémom, napríklad čerstvým syrom.

Suroviny:

2 šálky hladkej múky
2 čajové lyžičky prášku do pečiva
1 čajová lyžička sódy bikarbóny
2 čajové lyžičky mletej škorice
1/2 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
1/2 čajovej lyžičky soli
1 šálka kryštálového cukru
1/2 šálky hnedého cukru
1 šálka rastlinného oleja
3 veľké vajcia
2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
2 šálky strúhanej mrkvy
1/2 šálky hrozienok (nepovinné)
1/2 šálky nasekaných vlašských orechov (nepovinné)

Návod na prípravu:

Predhrejte rúru na 175 stupňov C. Vymastite a vysypte múkou formu na pečenie.

V stredne veľkej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu, muškátový oriešok a soľ.

Vo veľkej miske vyšľahajte kryštálový cukor, hnedý cukor, olej, vajcia a vanilkový extrakt.

Postupne pridávajte suché prísady do mokrých a miešajte, kým sa nespoja.

Primiešajte nastrúhanú mrkvu, hrozienka a nasekané vlašské orechy (ak používate).

Cesto nalejte do pripravenej formy a pečte 40-45 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu koláča nevyjde čistá.

Koláč nechajte 10 minút vychladnúť vo forme, potom ho vyberte z formy a preložte na mriežku, aby úplne vychladol.

Koláč podávajte s tvarohovou polevou alebo inou polevou podľa vlastného výberu. Dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *